Meny:

Vad nytt?

15 augusti 2016
Jag börjar min anställning som forskningskommunikatör och säger därför hej så länge till frilansandet.

Mer info...

8 oktober 2013
Jag är numera medlem i Redakta Reportage, en väletablerad frilansgrupp som sitter mitt i Linköping. Mina nya kollegor är en skön blandning av journalister, fotografer och layoutare.

Mer info...

 

Artiklar

Uppdragsgivare

Forskning och Framsteg, populärvetenskaplig tidskrift

Medicinsk Vetenskap, Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidskrift

KI Bladet, Karolinska Institutets personaltidning

Vi Föräldrar

Mitt i Trafiken, Sveriges Trafikskolors riksförbund

Nationalencyklopedin, ne.se

Allt om Vetenskap, populärvetenskaplig tidskrift

Läkartidningen (redigering av forskningsartiklar)

Forskning för hälsa, Hjärt-Lung-fonden

Publicerade texter

Ett litet axplock av de populärvetenskapliga artiklar som jag skrivit om forskning och medicin.

Forskning & Framsteg

"Odlade organ kapar köerna till transplantation" av Karin Söderlund Leifler. Läs om hur svenska kirurger har opererat in laboratorieodlade organ i patienter. Metoden kan bli en framtida lösning på organbristen. I reportaget möter du Isabel, som fått en odlad ven, samt forskarna som driver utvecklingen med odlade organ framåt. Publicerad i Forskning & Framsteg nr 3 2013. Fotografen Maria Steen har tagit de snygga bilderna.

 

"Jag är botad från hiv" av Karin Söderlund Leifler. Timothy Ray Brown är den första mannen i världen som tros ha blivit botad från hiv. Läs om honom och hur hans fall har gett forskare världen över nytt hopp om att vi på sikt ska kunna bota hiv i smittade personer. Publicerad i Forskning & Framsteg nr 3 2013.

 

"Därför är det så svårt att utrota polio" av Karin Söderlund Leifler. Vaccin mot polio har funnits i mer än 50 år. Ändå har vi inte lyckats utrota sjukdomen. Och vaccinet är en del av problemet. Publicerad i Forskning & Framsteg nr 3 2013. Läs artikeln

 

"Människans nyupptäckta superfärgseende" av Karin Söderlund Leifler. En kvinna i Storbritannien har ett färgseende som skiljer sig från det som vi vanliga människor har. Hennes söner har däremot nedsatt röd-grönt färgseende. Läs mer om hur det hela hänger ihop. Publicerad i Forskning & Framsteg nr 9 2011.

 

Medicinsk Vetenskap vid Karolinska Institutet

Perspektiv: Vem dödar sitt barn?. Filicid, att föräldrar dödar sina barn, är mycket ovanligt, men det sker. Kan vi någonsin förstå en sådan handling? Ökad kunskap om vem som är i riskzonen att ta steget över gränsen kan bidra till att rädda liv. Publicerad i Medicinsk Vetenskap nr 1 2014.

ill_2

Tidslinje: Epilepsi. Epilepsi betraktades länge som ett mystiskt tillstånd orsakat av demoner eller gudar. Tack vare forskning kan anfallen i många fall undvikas i dag. Tidslinjen gör nedslag vid viktiga milstolpar och tar en titt på dagens och framtidens forskningsutmaningar, publicerad i Medicinsk Vetenskap nr 3 2013. Tidslinjen har återpublicerats i Svenska Epilepsiförbundets medlemstidning.

Tidslinje: Munhälsans historia, gör nedslag vid viktiga milstolpar för tandhäla och munhälsa och tar en titt på dagens och framtidens forskningsutmaningar, publicerad i Medicinsk Vetenskap nr 1 2013.

Tidslinje: Genetikens historia, gör nedslag vid viktiga milstolpar i genetikens historia och tar en titt på dagens och framtidens forskningsutmaningar, publicerad i Medicinsk Vetenskap nr 4 2012.

Är barnsjukdomarna på väg tillbaka? i Medicinsk Vetenskap nr 4 2011