Meny:

Vad nytt?

15 augusti 2016
Jag börjar min anställning som forskningskommunikatör och säger därför hej så länge till frilansandet.

Mer info...

8 oktober 2013
Jag är numera medlem i Redakta Reportage, en väletablerad frilansgrupp som sitter mitt i Linköping. Mina nya kollegor är en skön blandning av journalister, fotografer och layoutare.

Mer info...

 
Köp:

I Sparvens klor

Romanen I Sparvens klor finns ännu inte att köpa.

 

Beginnings, middles & ends - Nancy Kress

En del skribenter har svårt för att komma igång och sätta de första orden på pränt.

Andra kör fast efter några kapitel.

En tredje kategori kan skriva sig genom både början och mitten, men misslyckas med att knyta ihop alla trådar på ett tillfredsställande sätt.

Du vet nog vilken kategori du själv tillhör...

Själv hör jag nog till dem som glatt skriver de första kapitlen, för att sedan känna att historien tappar fart och blir svår att styra och jag undrar hur tusan jag ska lyckas ta mig fram till slutet som jag har sett framför mig, långt där framme som en hägring i öknen. Tack och lov ger Kress förslag på lösningar på alla dessa problem.

Jag tycker att den här boken fyller ett tomrum. Många andra handböcker går genom grundläggande tekniker och lär ut hantverket att skriva god prosa, men det är inte många som erbjuder hjälp när det gäller hur man skriver sig från första till sista sidan.

Kress beskriver hur man fångar in läsaren redan på första sidan, vilka alternativ man har när man skriver den andra scenen, konsten att hålla sig på banan efter de första kapitlen, hur man visar karaktärsutveckling i bokens mittdel och vad som krävs för att ett slut ska tillfredsställa läsaren och få henne att komma tillbaka efter mer. Hon ger många övningar och exempel.

Den här boken är en god hjälp för den som har koll på de grundläggande bitarna, men som har svårigheter med att få ihop ett helt manuskript som känns som en fungerande helhet.

ill_2Beginnings, middles & ends, Nancy Kress, Writer´s Digest Books, ISBN 0-89879-905-8, 149 sidor

 

 

Om du har läst boken och vill skriva en egen recension, använd formuläret nedan.

 

Kommentarer

Inga kommentarer än
*Namn:
Email:
meddela mig om nya kommentarer på denna sida
göm min email
*Text: